سالهاست که سپاه اختاپوسوار بر ورزش ایران چنبره زده است، به طوری که در هر گوشه از ورزش ردپایی از سردار، سرگرد و فرماندهان سپاه به چشم میخورد، افرادی که با کمترین سطح سواد و تجربه فقط با رابطه و لابیگری بر سر کار آمدهاند.
شروع رخنه روحانیون و فرماندهان سپاه از اواسط دهه هفتاد بود. اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد، سپاه پاسداران نه فقط طرحهای عظیم اقتصادی، کرسیهای مجلس، مناقصههای نفتی، مالکیت واحدهای بزرگ صنعتی و تجاری، مافیای قاچاق مواد مخدر و کالا را تصاحب کرد، بلکه ریاست و هدایت باشگاههای ورزشی، بهویژه فوتبال را نیز در دست گرفت. امروزه تقریبا تمامی باشگاهها و تیمهای ورزشی زیر نظر فرماندهان سپاه پاسدارن فعالیت میکنند و ریاست این تیمها، همواره به دست سرداران سپاه جابهجا میشود. هر رشتهای از ورزش که پول بیشتری داشته باشد، نام افراد سپاهی در آنجا بیشتر به چشم میخورد. این افراد پستهای متفاوت میگیرند و به دنبال منفعت سیاسی و شخصی هستند، بهطوریکه سالانه مدیریت میلیاردها تومان پول در ورزش زیر نظر فرماندهان سپاه مدیریت و جا به جا میشود. گفته میشود که عرصه پرسود ورزش ایران در سالهای اخیر به عنوان یک ابزار سیاسی موثر در دست گروههای قدرت و سیاستمداران افتاده است.
در این میان برخی از چهرههای سرشناس ورزشی بارها انتقادات خود را نسبت به ورود این مهمانان ناخوانده و فساد آنها اعلام کردهاند که البته این اظهارات و عبور از خط قرمزها برای آنها تبعاتی به همراه داشت. بهعنوان نمونه میتوان به علی دایی در این زمینه اشاره کرد. در بهار سال 1398 بود که علی دایی فساد سپاه در فوتبال ایران را افشا کرد. داستان از اختلاف بر سر مربیگری تیم سایپا شروع شد و علی دایی اعلام کرد که “مصطفی مدبر” مدیرعامل سایپا همان “غفور درجزی دولق” رئیس پیشین حراست صدا و سیمای جمهوری اسلامی بوده است. همین افشاگری دایی، تبعاتی به همراه داشت و باعث شد که اطلاعات سپاه او را از تیم سایپا اخراج کند.
امیر منصور بزرگیان اصل یا همان غفور درجزی دولق که اکنون با نام مصطفی مدبر در فوتبال ایران فعالیت میکند، از دوستان و همکاران مسعود سلطانیفر وزیر ورزش در دهه 70 و عضو وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی بوده که در حال حاضر پشتیبان جدی وی است.
در ادامه مروری کوتاه بر برخی اسامی و فعالیت افرادی داریم که از نهادهای نظامی سپاه و روحانیت وارد ورزش شدند.
اکبر غمخوار
سردار اکبر غمخوار بیشک یکی از افراد نظامی جمهوری اسلامی است که با رابطه وارد فوتبال شد. از مسئولیتهای غمخوار میتوان به عضویت در سپاه پاسداران، مسئول لجستيك قرارگاه «نوح» سپاه، معاون هتلداری و گردشگری بنياد مستضعفان، مديرعامل «بنياد تعاون» سپاه، عضو هيات مديره بانك «انصارالمجاهدين» سپاه، رییس كانونهاى مسافرتى و جهانگردى اشاره کرد. او سال 1381 مدیرعامل تیم فوتبال پرسپولیس شد.

مصطفی آجرلو
مصطفی آجرلو که عضویت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در کارنامه خود دارد، اواخر دهه 1370 به عنوان مدیرعامل باشگاه فوتبال پاس تهران انتخاب شد. سردارى كه از بنياد تعاون سپاه و بنياد مستضعفان به فوتبال آمد، در یک دوره، مدیریت باشگاه استیل آذین بود و سپس رئیس سازمان ورزش سپاه پاسداران و مدیرعامل باشگاه تراکتورسازی تبریز شد.

مهدی تاج
سالهای پایانی دهه 70 مهدی تاج که یکی از سرداران سپاه پاسداران بود، در دورهای رئیس هیات مدیره باشگاه ذوبآهن و سپس عضو هیات مدیره باشگاه استقلال شد. تاج در فدراسیون فوتبال، نایب رئیسی و ریاست کمیته داوران و ریاست سازمان لیگ را بر عهده گرفت و در اردیبهشت ماه 1395 به جای علی کفاشیان به ریاست فدراسیون فوتبال انتخاب شد.

محمد رویانیان
سردار محمد رویانیان بهمن سال 1357 وارد کمیته انقلاب اسلامی تهران شد و پس از مدتی به ردههای فرماندهی در کمیته انقلاب اسلامی رسید. او یکی از فرماندهان دوران جنگ بود، دارای سمتهای مختلفی در جمهوری اسلامی است. از جمله میتوان تاسیس پلیس 110، فرماندهی پلیس راه، فرماندهی راهنمایی و رانندگی کشور، ریاست ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت و مدیرعامل شرکت مادر تخصصی حمل و نقل ریلی اشاره کرد. او با شعار تحول در پرسپولیس و تبدیل آن به یک باشگاه حرفهای مدیرعاملی باشگاه شد. سوءمدیریت رویانیان در سال 1391 در باشگاه پرسپولیس باعث محکومیت این باشگاه به پرداخت حدود 7 میلیارد تومان به مانوئل ژوزه شد.

كريم ملاحی
سردار کریم ملاحی از فرماندهان ارشد سپاه بود كه سالها مديريت باشگاه پاس تهران و ابومسلم مشهد را برعهده داشت. ملاحی مديرعامل تيم پاس همدان و همه كاره تيم پاس بود.

محمد درخشان
سردار محمد درخشان یکی از فرماندهان سابق لجستیک سپاه پاسداران است. او یکی از نخستین سرداران سپاه بود که به ورزش وارد شد. درخشان برای نخستین بار در دهه 80 وارد فدراسیون جودو و در سال 1395 نیز برای بار دوم رئیس فدراسیون جودو شد. وی در حال حاضر به عنوان مشاور و رئیس شورای راهبردی این فدراسیون فعالیت میکند.

مختار کلانتری
مختار کلانتری فرمانده کل پیشین کمیته انقلاب اسلامی، معاون سابق وزیر راه و مدیر عامل سازمان بنادر و دریانوردی جمهوری اسلامی و رییس فدراسیون تکواندو در سالهای 1375 تا 1379 بوده است.

سید محمد پولادگر
محمدرضا پولادگر روحانی تحصیلکرده در حوزه علمیه قم است که توسط مختار کلانتری به هیات تکواندو قم و سپس نایبرییسی فدراسیون تکواندو رسید. به خواست خود کلانتری، روی صندلی ریاست فدراسیون تکواندو نشست و کسی نتوانسته است او را از سال 1379 از جای خودش تکان دهد.

حسین گروسی
حسین گروسی عضو فراکسیون ورزشی مجلس و همچنین عضو کمیسیون صنایع و معادن در نهمین دوره مجلس نیز از قافله عقب نماند و در هیات رئیسه فدراسیون کونگفو و هنرهای رزمی سمتی گرفت. او از سال 1382 عضو هیات رییسه فدراسیون کونگفو است.


حسن کردمیهن
حجت الاسلام حسن کردمیهن سرکرده تهاجم به سفارت عربستان نیز به تازگی در سال 1399 معاونت فرهنگی فدراسیون جودو شده است. کردمیهن نه تنها یک فرد سیاسی با سابقه امنیتی است، بلکه در سرکوب مردم و اعتراضات مدنی در چند سال گذشته سابقه و نقش داشته است. او همچنین فعالیت در هیاتهای انصار حزبالله و موسسه “نورمعرفت” کرج، را در کارنامه دارد.
مریم سلطان زاده